Millainen on luontosuhteesi?

Oletko pohtinut, miten luontosuhteesi voi tänään? Jos se oli läheinen lapsena, onko se pysynyt samana? Vaatiiko se kenties ”päivitystä”?

Lähdin innolla tutkimaan omaa luontoyhteyttäni Voimavaunun nettisivuilta saamallani testillä ”Millainen on luontosuhteesi?”. Lähtöoletukseni oli, että tottakai se on hyvä.

Ensimmäiseksi minun piti miettiä, millainen liikkuja olen luonnossa. Mitä sinä vastaisit tähän omalta osaltasi? Kyselyn monista vaihtoehdoista olisin halunnut valita useamman. Tärkeimmäksi nousi kuitenkin rauhoittuja. Tykkään samoilla ja rauhoittua metsässä välillä puita halaillen.

Seuraavaksi pohdin, mikä elementti vetää minua puoleeni tällä hetkellä. Jälleen monista ihanista vaihtoehdoista valitsin lopulta puron. Tämän jälkeen lähdin kävellen metsään ja puron luo. Siellä ohjeiden mukaan tein enemmän tuttavuutta tähän elementtiin erilaisten aistiharjoitusten avulla.

Virtaava soliseva vesi tuntui ihanan viileältä sormissani. Uppouduin katselemaan pinnalle syntyviä kuvioita ja virtauksia.

Testissä pyydettiin miettimään, milloin elementti on tullut minulle tärkeäksi? Huomasin, että puro vei minut lapsuuteeni. Niihin hetkiin, kun vietin aikaani lähipuron luona. Muistin tuoksut, äänet, ja sen onnellisuuden tunteen. Se oli voimaannuttava pysähtyminen!

Muistatko oman ihanan kokemuksesi lapsuutesi luonnosta?

Olen siitä onnellinen ja kiitollinen, että sain lapsena hyvän luontosuhteen. Tutkimukset nimittäin kertovat, että jo lapsen varhaisimpien vuosien aikana syntyy pohja hänen luontosuhteelleen. Hyvä sellainen vaatii omia henkilökohtaisia kokemuksia ja elämyksiä luonnossa. Esimerkiksi metsässä  lapsen luontosuhde kehittyy leikin ja toiminnallisuuden kautta ikään kuin huomaamatta. Samalla hän saa luonnossa liikunnallisia ja sosiaalisia taitoja. Omassa lapsuudessani juuri metsä oli leikkikenttäni, mutta leikit ja puuhat taisimme keksiä silloin pitkälti itse.

Hauskoja vinkkejä luontopuuhasteluun koko perheelle löydät myös Voimavaunun verkkokaupasta. Kivaa vaihtelua arkeen tuovat lisäksi Voimavaunun koko perheen luontoseikkailut, joista seuraava Rähjä-rotta etsii kaveriainesta on tulossa kesäkuun lopulla.

Kaikesta huolimatta luontosuhde voi syntyä aikuisenakin. Se voi myös unohtua ja löytyä uudestaan. Omaa suhdettaan luontoon on hyvä välillä tietoisesti pohtia. Voimavaunun testi ”Millainen on luontosuhteesi?” herätti minut. Huomasin, ettei omani ollutkaan enää niin hyvä kuin olin luullut ja ymmärsin, että siitä tarvitsee pitää huolta. Pysähtyminen solisevan puron äärellä lapsuuteni muistojen kera oli tarpeen. Suosittelen testiä!

Lähteet:

Lasten luontosuhde ja sen tukeminen luontopainotteisessa päiväkodissa

https://www.theseus.fi/bitstream/handle/10024/143112/ONT_Ahonpaa_Terhi.pdf?sequence=1&isAllowed=y

Lasten luontosuhde kehittyy tekemällä ja kokemalla

Kirjoittaja Satu Hakala on suorittanut Voimatassulle digimarkkinoinnin harjoittelua keväällä 2020.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *